Cart 0

  

It’s every creative’s dream to be given a theme and budget then be encouraged to go nuts!

This is exactly the kind of project we were honoured and excited to work on for Deloitte through our friends at Art Pharmacy. 

SoWatt-WIP-Sculpture-Corporate-Art-Timber-Oregon-Steel-Copper-Deloitte-02.jpg

CHALLENGE

The challenge lay in the ‘floating’ appearance of the artwork, with thousands of individual components all rotating freely.

The project began with a round table discussion of the theme, honouring the 2018 Invictus Games and to celebrate the sponsorship Deloitte provided. As the work is to stay beyond the closing ceremony, we wanted it to continue delighting for years to come.  

There were thousands of individual components that were to rotate freely from one another so that the overall work could evolve and transform. The supporting framework needed to be minimal so as not to detract from the artwork itself– a difficult task when faced with a curved wall and considerable weight of the pieces.

PROCESS

We began with mood boards that addressed the brief in various ways.

The open conversations we had with Deloitte about the creative direction of the work & structure were crucial, and a lot of fun. We started by listening to Deloitte talk about what they hoped to achieve, but also why they were embarking on this commission and what it signified for their company. This project was to honour the Invictus Games being held in Sydney that year and Deloitte were major sponsors of the vent. From these conversations it became quickly apparent that the work needed to demonstrate the human spirit.

Taking this theme and all the things it could represent, we created three moods in which to discuss the topic through sculpture and presented these to Deloitte encouraging them to react quickly to instinctively to each concept. Taking their feedback we creates a detailed design along with small sample section of the proposed artwork. Often this process will repeat, however in this case all parties were on the same page from the beginning and our first prototype was signed off.  

 
 
 
 
 
 
SoWatt-WIP-Sculpture-Corporate-Art-Timber-Oregon-Steel-Copper-Deloitte-01.jpg
 

WHAT WE LEARNT

A project of this magnitude involved a considerable amount of careful, balanced engineering.

We had to work hard to ensure the original reason for commissioning the work was strongly represented in the finished piece and not lost through the various phases and changes in scale. All this while taking an engineers perspective to the install, calculating load bearing weights of the wall in question, which happened to be an original internal wall of the much loved Harry Seidler Grosvener Place building. The key to achieving this was regular, open communication between ourselves and the client, including the building management team throughout every stage of the design process and build.